Windpark Noordoostpolder stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor vijf dorpen
Ook wethouder Poppe van Duurzaamheid en Energie en wethouder Suelmann van Dorpen en Wonen waren aanwezig bij de feestelijke overhandiging van de cheques door het windpark. “Vanuit de agrarische roots hebben we ook oog voor innovatie en een duurzame toekomst. Wij zijn trots dat een voorbeeldproject van duurzame energiewinning in Nederland tot stand is gekomen in de Noordoostpolder en grotendeels gerealiseerd is door agrariërs. Windpark Noordoostpolder is wat dat betreft ook een echt polderproduct. Met 429 MW windvermogen levert het windpark een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse duurzaamheidsdoelstellingen en 30% aan de windambities van Flevoland voor 2020. Prachtig dat deze ambities resulteren in een koppositie, zelfs ook op het gebied van zonne-energie”, aldus wethouder Poppe.
Door en voor de polder
“Het is altijd de ambitie van de initiatiefnemers van Windpark Noordoostpolder geweest om de omgeving te laten meedelen in de opbrengsten van het windpark”, aldus Cees Tolsma, voorzitter van Koepel Windenergie Noordoostpolder, de partij die de belangen behartigt van de initiatiefnemers. In een vroegtijdig stadium is al besloten om inwoners en agrariërs van de Noordoostpolder, Urk en voormalig Lemsterland te laten participeren in de windturbines in het water en is de financiële bijdrage aan ieder van de vijf dorpen in de Noordoostpolder vastgelegd. Daarnaast ontvangt de provincie/gemeente jaarlijks 60.000 euro, die onder andere wordt aangewend voor de exploitatie van het bezoekerscentrum 11BEAUFORT in Nagele. Ook ontvangen circa zestig huishoudens, die het dichtstbij de windturbines zijn gelegen, een vergoeding van ongeveer 1.800 euro, een gemiddelde jaarlijkse energierekening. Zo levert Windpark Noordoostpolder schone energie én draagt zij haar steentje bij aan de lokale gemeenschap.
Windpark Noordoostpolder
Het windpark bestaat uit 86 windturbines op het land en in het water, die gezamenlijk jaarlijks circa 1,4 miljard kWh schone, duurzame elektriciteit opwekken. Genoeg om ruim 400.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien. Door participatie stimuleert het windpark tevens de lokale economie en zorgt het voor extra werkgelegenheid in de regio. Het windpark wordt tot stand gebracht door drie projectpartners: NOP Agrowind, Westermeerwind en RWE.