Geschiedenis
In de Middeleeuwen bestond er een landgoed met de naam Tollebeke. De overleving wil dat het een streek was waar veel gejaagd werd. De straatnamen in het huidige Tollebeek zijn aan de jacht ontleend, zoals Vosseburcht en Hertshoorn. Tollebeek is ontworpen door Dr. Ir. Thomas Nix uit Rotterdam. Hij kreeg daartoe in 1950 de opdracht en heeft zich bij de uitvoering hiervan laten inspireren door de erfbeplanting van de polderboerderijen.

Locatie
Het dorp ligt halverwege Emmeloord en Urk, ten noordwesten van de Urkerweg en Urkervaart. Het heeft een gunstige ligging ten opzichte van de Randstad en de rest van Nederland. Via de A6, op 7 km afstand van Tollebeek, is men binnen 1 uur in Amsterdam.

Het dorp
Er wonen zo’n 2.450 mensen in Tollebeek. Tollebeek heeft het een bijzonder rijk verenigingsleven. De Tollebekers vormen een hechte en actieve gemeenschap. Onder toezicht van de Vereniging voor Dorpsbelang wordt continu gewerkt aan de leefbaarheid en de verfraaiing van het woongebied. Iedere zomer wordt gedurende enkele dagen een dorpsfeest gehouden met vele activiteiten. Er zijn verschillende basisscholen en voorzieningen op sportgebied zoals sportvelden, tennisbanen en een ijsbaan. Vrijetijdsbesteding als watersport, vissen en fietsen zijn zeer in trek.

Voorzieningen
In het dorp zijn de volgende winkels: een supermarkt, een kapsalon, café partycentrum en een snackbar.