Eten bij de buren 2019
Eindelijk was het zover, het langverwachte “Eten bij de buren” ging beginnen.
88 Eters verzamelden zich in het zaaltje bij de Rooms Katholieke kerk. Daar kregen zij uitleg over wat de bedoeling en planning was van de avond. Per stel gingen ze eten bij 3 verschillende ‘buren’ in en rond het dorp. Het eerste adres kregen zij ter plekke, de volgende adressen werden uitgedeeld door de gastvrouwen en heren waar net gegeten was.
Wat een gezelligheid aan de verschillende tafels die ik mocht bezoeken. Ik werd overal hartelijk welkom geheten en diverse keren uitgenodigd om maar gezellig mee te eten.
Het eerste huis dat ik bezocht op de ’Han Stijkelweg’ had de lat meteen hoog gelegd, daar werden de eerste gasten begroet met een heerlijke paprika en pompoensoep om vervolgens de volgende groep een heerlijke zelfgemaakte roti voor te schotelen. En wat was de geur geweldig. Hongerig stapte ik daar de deur uit om vervolgens aan te bellen aan de St. Hubertusplaats.
Ook daar rook het geweldig lekker en ook hier werd gevraagd of ik toch niet een vorkje mee wilde prikken. De verleiding was groot want deze tafel was gevuld met allerlei heerlijkheden. Er was zalm, draadjesvlees, varkensmedaillons, verschillende soorten groenten (uit eigen tuin) en aardappelpuree en gebakken aardappelen.
Maar deze reporter moest verslaan en niet eten, dus ik weer op pad naar het volgende huis, aan de Visarend, waar bijna het toetje klaar was. Hier moest ik toch echt gaan zitten en kreeg ik gegrilde ananas met kaneel en vanille en walnoten ijs. Er werd rekening gehouden met de wijn want voor elk gerecht had deze kok een andere wijn gekozen.
Voor het voorgerecht een lichte witte wijn, dat paste prima bij de zalm met roomkaas met een filodeeg dakje er bovenop. Daarna, voor het hoofdgerecht, rode wijn dat weer prima paste bij de rosbief en de zoete sprankelende witte wijn paste uitstekend bij het dessert.
Opvallend waren de gezellige gesprekken aan tafel met mensen die elkaar alleen slechts van gezicht kenden. Er werden verhalen verteld, gelachen, gezellig gekeuveld en genoeglijk gebabbeld.
Op het eind van de avond kon er nog even nagepraat worden in De Goede Aanloop. Hier werd duidelijk dat zowel de eters als de gastvrouwen en heren heel enthousiast over dit concept waren. Iedereen had heerlijk gegeten en gedronken. Het is wel duidelijk dat er heel wat uurtjes organisatie in zitten om dit zo goed te plannen. Hierbij dus zeker ook de complimenten voor de organisatie. Alle deelnemers waren het er wel over eens, dit is zeker voor herhaling vatbaar!